Σύλλογος Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Read More

Ανακοινώσεις - Αποφάσεις

Συλλόγου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Παντείου

Read More

Θεσμικά - Νόμοι - Έγγραφα

Συλλόγου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Παντείου

Read More

Επικοινωνία

με τον Σύλλογο Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Παντείου

Read More

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ

Ο σύλλογος ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την αντίθεσή του στην διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ειδικό αστυνομικό σώμα φύλαξης στα ΑΕΙ. Θεωρεί ότι όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία (ιδίως των ΗΠΑ), η “πανεπιστημιακή αστυνομία” δεν αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα εγκληματικότητας, που εξάλλου στη χώρα μας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση για παράδειγμα με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αντίθετα, ο σύλλογός μας θεωρεί ότι η τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα αξιοποιηθεί ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και στην ελευθερία διάδοσης των ιδεών.

Η εικόνα των ΜΑΤ στο χώρο του Πολυτεχνείου τις παραμονές της επετείου και η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απαγόρευση της συνάθροισης φέρνει στο νου καταστάσεις ενάντια στις οποίες η Ελληνική κοινωνία αγωνίστηκε. Η απρόκλητη και βίαιη καταστολή των δράσεων στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου δεν συνάδει με την προστασία των πολιτών από την πανδημία.

Τα πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας και δεν έχουν ανάγκη από αστυνομική επιτήρηση. Εκείνο που έχουν ανάγκη τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι γενναία χρηματοδότηση για να προσληφθεί επαρκές μόνιμο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό,  και διοικητικοί υπάλληλοι, να δημιουργηθούν και να βελτιωθούν οι αναγκαίες υποδομές, που θα διασφαλίζουν την ομαλή, εύτακτη λειτουργία του πανεπιστημίου, την ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνας.

Ο σύλλογος μας εκφράζει την αντίθεσή του στην δημόσια διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. Εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού λόγω μέτρων καραντίνας, είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική μια τέτοια πρόθεση, αφού στερεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα τη δυνατότητα να βρεθεί και να εκφραστεί στο φυσικό της χώρο.

Ο σύλλογός μας θα αναλάβει και θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες -μαζί με άλλους συλλόγους μελών ΔΕΠ- για τα θέματα αυτά.